Pénzintézeteknek

A fenntartható, zöld pénzügyi termékek elterjedése és széleskörű lakossági felhasználása jelentősen hozzájárulhat hazánk fenntartható gazdasági növekedéséhez és a környezeti, illetve klímacéljaink eléréséhez. Magyarországon a lakosság körében elérhető fenntartható pénzügyi termékek köre folyamatosan nő. Ennek ellenére hazánk továbbra is lemaradásban van az Európai Unió legtöbb tagországához képest ezen termékek elterjedését és ismertségét tekintve.

Mindemellett az európai uniós szabályozás fokozatosan növekvő elvárásokat támaszt a pénzügyi piaci szereplők felé a fenntarthatósági közzétételek tekintetében. 2021 márciusa óta alkalmazandó például A pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/2088 rendelete (SFDR), amely megfogalmazza a pénzügyi piaci szereplők és pénzügyi tanácsadók információnyújtási kötelezettségét többek között befektetéseik környezeti és társadalmi hatásairól.

A Zöld Pénzügyi Termékkereső elindításával a Magyar Nemzeti Bank szeretné elősegíteni a zöld pénzügyi termékek fejlesztését és terjedését, illetve támogatni a lakosság pénzügyi és fenntarthatósági edukációját.

Zöld Pénzügyi Termékkeresőbe való bekerülés előnyei

A Termékkereső a pénzügyi szervezetek számára is tartogat előnyöket, többek közt:

  • költségmentes marketing: egy szélesebb affluens, „zöld” ügyfélkör költségmentes elérését teszi lehetővé a pénzügyi szervezetek számára. Ezen felül a Termékkereső a potenciális érdeklődőket átirányítja a pénzügyi szervezet releváns weboldalára, ezáltal lényegében ingyenes lead-et generál.
  • vizibilitás: A Termékkeresőbe való bekerülés növeli a termék és a pénzügyi szervezet láthatóságát is, ezáltal szélesebb felhasználói körben válhat ismertté.
  • exkluzivitás: A Termékkereső számos, a pénzügyi szervezetek számára értéket képviselő adatot generál majd, melyhez az MNB – az adatvédelmi feltételek teljesülése esetén - hozzáférést biztosíthat a résztvevők számára.
  • hitelesség: A Termékkeresőbe való bekerülés növelheti a termék hitelességét a felhasználók irányába.

Zöld Pénzügyi Termékkeresőbe való bekerülés feltételei

A Zöld Pénzügyi Termékkeresőbe való bekerülés feltétele, hogy az intézmény rendelkezzen az SFDR 8. vagy 9. cikkének megfelelő pénzügyi termékkel, melynek célja elsősorban a környezeti fenntarthatóság támogatása, elősegítése.

A Termékkeresőben jelenleg három terméktípus feltöltésére van lehetőség:

  • zöld befektetési alapok,
  • zöld befektetési egységekhez kötött életbiztosítások,
  • zöld önkéntes nyugdíjpénztárak.

Technikai információk

A Termékkeresőben való megjelenéshez szükséges adatok feltöltése az ERA-Éles (https://era.mnb.hu/ERA.WEB/) rendszeren keresztül, az ERA-ZPT szolgáltatás segítségével történik, amelynek igénylése a belépést követően a Regisztrációs adatbázis/Intézmények-szolgáltatások menüponton belül a Szolgáltatások bővítése gomb választásával kezdeményezhető. A zöld pénzügyi termékek, valamint a hozzájuk tartozó fenntarthatósági mutatók (KPI-ok) beküldéséhez szükséges az ERA-ZPT szolgáltatás beküldő (tanúsítvány alapú regisztráció szükséges), illetve karbantartó jogosultságával (KAÜ-s vagy tanúsítvány alapú regisztráció szükséges) rendelkezni. A szükséges jogosultságok szintén az ERA-Éles (https://era.mnb.hu/ERA.WEB/) rendszeren keresztül igényelhetők meg.  A szolgáltatás és a jogosultságok bővítésének részletes leírása az ERA rendszer súgójában (https://era.mnb.hu/ERA.WEB/contents/sugo) érhető el.

A szolgáltatáson belül megtalálhatók a főbb funkciókat bemutató, a felhasználói kézikönyv és oktatóvideók letöltési linkjei a felület használatának támogatása érdekében.

Az ERA rendszerrel és a feltöltéssel kapcsolatos technikai kérdéseket az mnbhelpdesk@kermann.hu címen fogadjuk.

További, működéssel kapcsolatos kérdéseiket kérjük jelezzék a zold.penzugyek@mnb.hu email címen.